‘Rente-experts voorspellen trendbreuk’

Trendbreuk: mogelijk stijgende hypotheekrente door Corona-virus

 

Vanwege economische onzekerheid door het corona-virus verwachten rente-experts dat de hypotheekrente zal stijgen. Daarmee is sprake van een trendbreuk na jarenlange verlagingen van de hypotheekrente.

 

Renteverhoging

Meerdere hypotheekverstrekkers zijn hun hypotheekrente aan het verhogen. De overige houden het nog even op het huidige niveau. Rente-experts van ABN AMRO, ING en Obvion verwachten dat de hypotheekrente eerder licht omhoog gaat dan verder omlaag. Volgens het economisch bureau van de ABN AMRO geldt deze stijging zowel voor leningen met een korte als voor leningen met een lange rentevaste looptijd.

 

Financiële onzekerheid

De reden daarvoor is de onzekerheid die opeens is ontstaan door de uitbraak van het virus. Hypotheekverstrekkers zijn overigens wel nog terughoudend in het verlagen van hun rentes. Door de corona-crisis verdampen bedrijfswinsten en beurskoersen dalen hard.

De internationale kapitaalmarktrente zit sinds enkele dagen fors in de lift. Overheden, centrale banken en bedrijven in Europa en Noord-Amerika hebben namelijk honderden miljarden euro’s nodig om de crisis te doorstaan. De Nederlandse tienjaarsrente is nog steeds negatief, maar schoot binnen een week omhoog van -0,7% naar -0,2%. De hypotheekrente volgt vrijwel altijd de trend van de kapitaalmarktrente.

 

Meer risico

Is dit dan wellicht het moment om je hypotheek over te sluiten of te veranderen? Klopt de huidige marktwaarde nog met je hypotheekschuld? Wil je je maandlasten verlagen door een aanpassing in je huidige hypotheek? Neem eens contact met mij op, graag kijk ik samen met je naar de mogelijkheden!

 

SHARE IT: