Kosten hypotheekadvies

Nu consumenten de rekening voor hypotheekadvies gepresenteerd krijgen, zijn ze prijsbewust geworden. Stap ik naar een bank of een hypotheekadviseur? En hoeveel advies heb ik eigenlijk nodig? Voor hypotheekadvies heeft u de volgende keuzes met het bijbehorende (gemiddelde) prijskaartje.

De kosten bij de 4 (groot)banken

De bank adviseert u een hypotheek uit eigen assortiment op basis van uw situatie. We vergelijken de kosten voor hypotheekadvies van de 4 (groot)banken exclusief overlijdensrisico verzekering(en) en.of arbeidsongeschiktheidsverzekering(en):

Rabobank (€ 1.750,-)
ING (Starter € 1.750,-, verhuizen of oversluiten € 2.100,-)
ABN AMRO (€ 1.850,-)
SNS (starter € 1.900,-, verhuizen of oversluiten € 2.195,-)
(bron: dienstverleningsdocument op 15-01-2018)

Soorten hypotheekadvies

Door het advies af te stemmen op de wensen en behoeften van klant, zijn verschillende vormen van hypotheekadvies ontstaan. Dit zijn de gemiddelde kosten:

Volledige service:

Nog altijd kiezen de meeste consumenten voor een full service hypotheekadvies. Dat is dus met het in kaart brengen en regelen van de situatie na overlijden en/of arbeidsongeschikt. Na één of meer adviesgesprekken met de adviseur (thuis of op kantoor) wordt de hypotheek volledig geregeld. Gemiddelde prijs: € 2.000,- tot € 2.500,-.

Advies op maat:

Niet elk advies kost even veel tijd of juist wel. Afhankelijk van de situatie kan een advies van starters en gepensioneerden vaak minder complex zijn waardoor een lager tarief mogelijk is. Aan de andere kant, wil men een er een uitgebreid financieel plan bij (denk aan eigengeld, schenkingen van ouders etc) kan er een opslag worden gerekend. Gemiddelde prijs: € 1750,-. De situatie van ondernemers is vaak meer complex, waardoor soms een opslag wordt gerekend. Gemiddelde prijs: € 3.000.

Advies op afstand:

Advies via telefoon of een chatprogramma is goedkoper. Een adviseur heeft geen reiskosten en hoeft geen duur winkelpand te huren. Met behulp van een webcam en software om documenten te delen, wordt deze vorm van advies steeds toegangkelijker. Gemiddelde prijs € 1500,- tot € 2000,-.

Hypotheek zonder advies:

Advies bij een hypotheek is verplicht. De enige uitzondering wordt gemaakt voor consumenten die veel van hypotheken weten. Voor een hypotheek zonder advies is een kennistoets nodig. Hier kunt u een Execution Only hypotheek aanvragen. Gemiddelde prijs € 1000,-.
Tip: De kosten voor hypotheekadvies zijn, net als de overige afsluitkosten, fiscaal aftrekbaar.

Besparen op hypotheekadvies:

Het is aantrekkelijk om te besparen op hypotheekadvies. Het advies dat u kiest moet natuurlijk wel bij u passen. Kies bijvoorbeeld niet voor advies op afstand als u moeite heeft met digitaal aanleveren van documenten en een hypotheek zonder advies is niet aan te raden bij een complexe situatie.

Goed hypotheekadvies kan uiteindelijk ook geld opleveren. Een lagere hypotheekrente levert gedurende de looptijd meer op dan u kunt besparen op de advieskosten. Daarnaast begeleidt een hypotheekadviseur u gedurende het aanvraagtraject. Dit kan de doorlooptijd aanzienlijk verkorten en stress besparen.

Wat kan jij besparen op jouw hypotheekadvies?

Benieuwd hoe je bij Gilissen Finance kunt besparen op je hypotheekadvies? Maak dan vandaag nog een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek!