‘Een lage rente zegt zeker niet alles’

Hypotheekadviezen in een overspannen huizenmarkt

  

De huizenmarkt staat stevig onder druk. Potentiële kopers moeten vaak tijdens een bezichtiging van krap twintig minuten beslissingen nemen over wat vaak de belangrijkste aankoop van hun leven wordt: een eigen woning. De boodschap van onafhankelijk hypotheekadviseur Christian Gilissen: laat je niet gek maken en blijf vooral rationeel in je keuzes. En staar je niet blind op lage rentepercentages, want de overige hypotheekvoorwaarden zijn net zo belangrijk.

 

Funda

Wie ooit een eigen woning heeft gekocht weet dat de emotie het soms wint van de ratio. Als je een goed gevoel hebt bij een huis, ben je snel geneigd om het regelen van de hypotheek en de notariële akte af te doen als noodzakelijk kwaad. ,,Mensen die op zoek zijn naar een woning beginnen vaak op huizenwebsite Funda en gaan op zoek naar een huis dat past bij hun wensen,” zegt Gilissen. ,,Maar eigenlijk moet je eerst goed advies inwinnen. Als je denkt: ‘misschien is het iets voor mij een woning te kopen’, dan is dát het moment om je te gaan oriënteren op een hypotheek en na te denken over je financiële planning.”

 

Vrijheid

Gilissen werkte twaalf jaar voor de ING, maar hij vond dat hij zijn klanten daar niet meer optimaal kon helpen. Sinds 2017 opereert hij onafhankelijk van banken onder de naam Gilissen Finance. Uiteraard heeft hij preferred suppliers waarmee hij graag werkt, maar hij biedt maatwerk en zoekt per klant de beste hypotheek. ,,Ik heb nu de vrijheid om de tijd te nemen voor mijn klanten,” zegt Gilissen. ,,Mensen komen vaak voor een hypotheek, maar we kijken samen naar het financiële totaalplaatje: vermogen, erfenissen, schenkingen en beleggingen. Het moet allemaal op elkaar zijn afgestemd.”

 

Aankoopmakelaar

Gilissen raadt zijn klanten in bepaalde situaties aan om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. ,,Een lokale makelaar weet wat er speelt en welke huizen er op de markt gaan komen. Want als een pand eenmaal online wordt aangeboden, ben je eigenlijk al te laat.” Investeren in vastgoed is volgens Gilissen nog altijd bijzonder rendabel, zolang je je maar niet laat verleiden tot overhaaste of onverantwoorde keuzes. ,,Liefde maakt blind,” lacht hij. ,,Dat geldt zeker ook voor huizen. Mensen worden vaak verliefd op een huis en willen het heel graag hebben, maar soms is het het gewoon niet waard om 20 duizend euro boven de vraagprijs te bieden. Dan moet je dus wachten tot er iets anders op de markt komt. En er komt altijd wel weer iets nieuws voorbij.”

 

Looptijdrente

Hypotheekverstrekkers schermen graag met lage rentepercentages, maar dat zegt volgens Gilissen lang niet alles. ,,De laagste rente is niet per se het voordeligst. De looptijdrente heeft vaak veel meer invloed. Naarmate je meer aflost, neemt het risico van jouw hypotheek voor de bank af en kan de rente dus omlaag. Maar niet iedere hypotheekverstrekker doet dat automatisch. Dat kan je veel geld schelen.” Daarbij moet je er volgens Gilissen ook niet klakkeloos vanuit gaan dat je tientallen jaren in hetzelfde huis blijft wonen. ,,Er kan veel gebeuren. Mensen gaan scheiden of komen juist een partner tegen waarmee ze gaan samenwonen. Dan verandert je situatie en dan zijn de hypotheekvoorwaarden belangrijker dan een lage rente.” De slogan boven het bureau van Christian Gilissen luidt dan ook ‘Omdat een goede hypotheek beter slaapt dan de beste matras.’

 

Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met mij op! Dan bekijken we samen de mogelijkheden.

SHARE IT: