Bespaar ook door hypotheekrente te middelen

Bespaar ook door je Hypotheekrente te middelen

Wil jij ook af van je relatief hoge hypotheekrente ? Maar betaal je liever niet een flinke boeterente? Dan kan rentemiddeling wellicht interessant voor je zijn.

  

Rentemiddeling Hypotheek

Kijkend na het verleden kun je zeggen dat de hypotheekrente op dit moment historisch laag is. De hypotheekrente ligt nu grofweg zo tussen de 1,75 % en 2,5%. Als jij een hogere hypotheekrente betaalt, wil je je hypotheek misschien wel oversluiten. Maar dan moet je aan jouw bank waarschijnlijk een vergoeding voor vervroegd aflossen (=boeterente) betalen. Als je dat niet kunt of niet wilt, is er sinds kort een alternatief: rentemiddeling. Het  voordeel van rentemiddeling is dat je maandlasten direct omlaag gaan, zónder dat je in één keer alle boeterente hoeft te betalen. Steeds meer banken bieden de mogelijkheid tot rentemiddeling aan. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet

Rentemiddeling

Rentemiddeling heeft ook een nadeel ten opzichte van het oversluiten van je hypotheek. Je betaalt namelijk een iets hogere rente. De boeterente moet je namelijk nog steeds betalen, maar dan uitgesmeerd over jaren. De bank middelt het verschil tussen de hypotheekrente die je nu betaalt en de marktrente. Vandaar het woord rentemiddeling.

Twee vormen

Rentemiddeling is er in twee vormen: de methode van zuivere rentemiddeling en de uitsmeermethode. Afhankelijk van de bank waar jouw hypotheek loopt, kom je in aanmerking voor één van beiden.

Zuivere rentemiddeling

Marloes en Jan betalen nu 5% hypotheekrente. Hun rentevastperiode loopt af in 2023. Als zij de hypotheekrente nu voor tien jaar zouden vastzetten, gaan ze 2,5% betalen. De bank middelt de rente als volgt:

4 jaar x 5% (de rente die ze nu betalen) = 20%

6 jaar x 2,5% (de nieuwe, lage rente) = 15%

Dat is samen 35%. Gedeeld door 10 (de nieuwe rentevastperiode) is 3,5%. Ze betalen de komende 10 jaar dus 3,5% hypotheekrente.

De uitsmeermethode

Als de bank de uitsmeermethode gebruikt, is de berekening anders. Om de boete vast te stellen, kijkt de bank naar het aantal jaren tot het einde van de huidige rentevaste periode van Marloes en Jan. Dat is vier jaar. Stel dat de vierjaarsrente 2% is. Dan vindt de bank dat ze 4 jaar lang 3% rente (5% – 2% = 3%) misloopt. Dat is dan ook de boete die ze opleggen: 4 x 3% = 12%. Die 12% wordt ‘uitgesmeerd’ over de nieuwe rentevaste periode van tien jaar. 12 gedeeld door 10 is 1,2. Marloes en Jan gaan een toeslag van 1,2% per jaar betalen. Hun nieuwe hypotheekrente wordt de komende 10 jaar dus 2,5% (de nieuwe, lage rente) + 1,2% (boete) = 3,7%.

Wil je je mogelijkheden in kaart brengen?

Neem dan vrijblijvend contact met mij op!.

SHARE IT: